perjantai 19. helmikuuta 2016

Laserleikkaus part 2

Tänään päästiin taas jännän äärelle, kun oli aika suunnata neljättä kertaa kohti Helsingin Silmäasemaa. Silmäni laserleikattiin Smile-menetelmällä kyseisessä mestassa siis viime vuoden marraskuussa. Leikkauksen jälkeisessä tarkastuksessa joulukuussa todettiin, että oikeaan silmääni oli jäänyt vielä hajataittoa. Vasemman silmän näössä oltiin päästy priima tulokseen, mutta oikeassa oli jostain syystä korjaantunut oikeastaan pelkät miinukset pois, jättäen jäljelle täydet hajataitot. Hassua tässä oli, etten itse juuri lainkaan huomannut tätä eroa ennen kuin sain tietää siitä. Tämä johtui myös osittain siitä, että vasen silmä parempana korjasi ja paikkasi tehokkaasti oikean vajavaisuutta normaalisti molemmilla silmillä katsottaessa. Tarkastuksen jälkeen tottakai tuli enemmän vertailtua eri silmien näköä, ja tajusinkin eron olevan ihan huomattava. Pari kuukautta hengailin eripari silmillä, kunnes tänään oli taas aika suunnata tarkastukseen.

Aamupala smoothie. Lähetin saman kuvan äidille häshtagilla viimeinenehtoollinen :D Leikkaukseen ei tietenkään voi mennä meikit naamassa, joten tänään mentiin sitten pelkän huulipunan varassa.

Silmäsairaalalla olen hengaillut sen verran useasti, että paikka tuntuu jo ihan tutulta. Myös henkilökunta on mitä mahtavinta, ja minulle ainakin on osunut ne kaikkein ihanimmat hoitajat, optikko ja lääkäri. Samat testit katsotaan joka kerta aluksi, ja siitä sitten optikon pakeille. Optikolla todettiin, että samat arvothan ne siellä oli, eli eivät olleet muuttuneet mihinkään. Normaalisti leikkauksen jälkeen näkö voi muuttua ja tarkentua jopa puolen vuoden ajan. Toiminta oli jälleen tehokkaan ripeää, ja ennen kuin huomasinkaan, istuin odotushuoneessa odottelemassa toisen silmän uusintaleikkausta rauhottavat kitusissa. Tämä toinen kerta jännitti aluksi enemmän, kuin ensimmäisellä kerralla, mutta sain loppujenlopuksi rauhoiteltua itseni pahimmilta peloilta. Silmien laserleikkaus on kaikkinensa nopea toimenpide, ja sitä kanssani oli odottelemassa nainen, jolla oli leikkaus ennen minua. Toivottavasti onnistuin enemmän rauhoittamaan kuin säikäyttämään naisen olemalla jo kokenut konkari. :D

Mulle olikin jo tiedossa, että leikkausta ei voi toteuttaa toistamiseen Smilella, joten oikeaan silmään tehtiin siis FemtoLasik. Mulla on nyt sitten kokemusta molemmista leikkaustavoista, eli jos joku punnitsee näiden kahden välillä, niin tervetuloa kyselemään kokemuksia. :D Jos näin jälkiviisaana saisin valita, niin valitsisin Femton heti alkujansa. Tähän löytyy montakin syytä, joista osaa ei toisaalta olisi välttämättä tiennyt etukäteen. Anyway, leikkaus meni suunnitellusti ja sen jälkeen pääsin taas lepohuoneeseen hengailemaan ja musta piti jälleen oikein hyvää huolta sama hoitaja, joka edelliselläkin kerralla mua paijaili ja piteli kädestä. Tällä kertaa lähtiessä näkö ylteli jo lentäjännäköön, ja tässä jo huomaa että Femtosta palautuminen on huomattavasti nopeampaa kuin Smilesta.


Ihana Teemu yllätti mut iloisesti, ja tuli suoraan koulusta mua vastaan klinikalle, ettei tarvitse yksin lähteä kotia kohti "puolisokeana". Käytiin vielä nappaamassa Starbucksista matkaeväät mukaan, ja meidän valitsemat uutuusmaut oli kyllä nappivalinta! Sain taas osakseni ihmetteleviä katseita, kun viiletin menemään aurinkolasit silmillä tihkusateessa kahvi kourassa. Siinähän ihmettelette ja pohditte, että mikä turha julkkis se siinä menee! XDAaand here we go again. Nämä putelit lähti siis tänään mun matkaan Silmäasemalta, vaikka mulla on vielä marraskuustakin edellisiä tippoja vaikka kuinka. Noh, nyt sitten vedetään ainakin kunnon tehokosteutukset molempiin silmiin, niin palautuminen ja parantuminen on taattu. Tällä hetkellä vetelen oikeaan silmään kortisonitippaa tietyllä aikavälillä viikon ajan, sekä lisäksi kosteuttavaa oman fiiliksen mukaan oikeaan ja vasempaan. Kyllä tästä kuulkaas vielä hyvä tulee, oikeastaan jopa huomattavasti parempi kuin hyvä!

Mikäs olisikaan parempaa lääkettä kuin suklaata ja pullo skumppaa? ;) Mainio tapa myös juhlistaa mun (jälleen) entistä ehompia silmiä! Vahvat fiilikset on, että nyt saavutetaan se puhdas sata prosenttia ja elämä hymyilee. Herkkukuvalle ei ollut paria, joten saatte ihastella aiheeseen hyvin liittyen mun kynsiä. ;D (Kävin ensimmäistä kertaa laittamassa ne täällä Keravalla, ja olen kyllä supertyytyväinen!)

Nyt täällä siis odotellaan silmän parantumista, mutta yleisfiilis on jo näin heti leikkauksen jälkeen todella hyvä. Pian saan katsella maailmaa jopa pelottavan tarkalla zoomilla! Toivon taas, että jollekin olisi oikeasti tästä postauksesta hyötyä, ja siksi haluan jakaa kaiken tästä rumbasta, myös nämä ns. "vaikeuksien kautta voittoon" -kuulumiset. Mutta tällaista siis tänään ja tällä kertaa, mä jään innolla odottelemaan mitä tuleman pitää ja pidän teidät kanssa ajan tasalla. <3

Tästä pääset lukemaan ensimmäisestä operaatiostani. :)

9 kommenttia:

 1. Moi! Luin pari postausta sun laserleikkauskokemuksista. Oon ite menossa ens viikolla (ellen jänistä) leikkaukseen, mutta pohdin vielä Femtolasikin ja Smilen välilillä. Kirjotit et "Jos näin jälkiviisaana saisin valita, niin valitsisin Femton heti alkujansa. Tähän löytyy montakin syytä, joista osaa ei toisaalta olisi välttämättä tiennyt etukäteen" Mitä tarkotit tällä, mitä kaikkia syitä sulla ois nyt valita Femtolasik muutoin kuin et Smilea ei voi uusia? Oon nyt ihan paniikissa kumpi mun pitäs ottaa kun leikkauspäivä lähestyy :D Mulle suositeltiin Smileä mut sitä ei erityisesti perusteltu enkä sillon vielä osannut kysellä perusteluja enempää, oon vast konsultaation jälkeen perehtynyt asiaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi anteeksi armas Anonyymi! Mulle ei ollut jostain syystä tullut ilmoitusta kommentistasi. Kumpaan leikkaustapaan päädyit? On erittäin tärkeää, että leikkaustapa on valittu juuri kyseistä asiakasta ja hänen näköään silmällä pitäen. Ilmeisesti tuo Smile ei ole läheskään niin "tarkka" kuin Femto. En sen tarkemmin tiedä, mistä tämä johtuu, mutta ainakin nimenomaan hajataiton korjaukseen minun tapauksessani olisi paremmin alunperinkin soveltunut Femto. Pelkäsin niin paljon silmien kuivumista, johon Smile on ilmeisesti lempeämpi, että päädyin melkein pelkästään siitä syystä valitsemaan Smilen.

   Pitäisi olla aika harvinaista, että leikkaus ei onnistu ensi yrittämällä, joten en osaa sanoa, mikä minun kohdalla sitten meni "pieleen". Tai pieleen ja pieleen, mutta ei saatu jostain syystä sitä toivottua huipputarkkuutta ekalla kerralla. Loppuhyvin kaikki hyvin, kun näkö on nyt priima, eikä pahaa kuivumista esiinny. Mutta noita haittavaikutuksia on oikeasti niin paljon, että jotenkin toivon, että ihmiset harkitsevat huolella leikkausta, perehtyvät mahdollisiin haittavaikutuksiin, ja keskustelevat kunnolla lääkärin kanssa mikä sopii omille silmille parhaiten. Minäkin toki keskustelin lääkärin kanssa, mutta saattaa olla, että ilmaisin mielipiteeni jopa liian vahvasti, niin että lääkäri "tyytyi" siihen, käymättä sen suuremmin läpi Smilen ja Femton hyviä ja huonoja puolia.

   Toivon vilpittömästi sinulle onnea leikkaukseen ja elämään uusien silmien kanssa! Mitä todennäköisemmin kaikki sujuu loistavasti, ja jatkat elämää ihan uutena ihmisenä! <3

   Poista
  2. Ja lisätään nyt vielä, että Femtosta toipuminen ja näön palautuminen oli huomattavasti nopeampaa ja helpompaa, kuin Smilestä. Smilen jälkeen heikko hämäränäkö, valojen ylikirkkaus, silmien kuivuminen ja sumea näkö kestivät pidempään. Toki nuo kaikki kestää, kun edessä siintää ajatus huippunäöstä. Joka minulla epäonnisesti jäi vain saavuttamatta toisen silmän kanssa ekalla leikkauskerralla.

   Poista
 2. Uusintaleikkaus pelottaa5. tammikuuta 2018 klo 23.20

  Moi,

  Olet toinen, jonka olen netistä löytänyt, jolle on tehty SMILEn jälkeen korjausleikkaus. Päätinkin laittaa viestiä ennen ensi viikon tiistaille ajoitettua korjausleikkaustani ja kysyä itseäni aika paljonkin askarruttavista asioista.

  Minulle tehtiin SMILE vajaa kolme viikkoa sitten eikä kaikki mennyt toisen silmän osalta aivan nappiin. Vasempaan silmään tuli voimakasta hajataittoa (ennen ei ollenkaan) ja ylikorjausta, ja lopulta selvisi, että kirurgilta jäi silmään lentikkelin pala. Tätä varten pitäisi kuulemma tehdä Circle-leikkauksella (modifioitu FemtoLasik, joka ilmeisesti sinullekin tehtiin) läppä ja yrittää saada lentikkelin pala läpän alta pois. Syy Circleen on siis eri kuin sinulla, mutta tuosta Circlen tuloksista ei löydy netistä juuri tietoa.

  Minulla on myös tullut vasemman silmän näkökenttään häiritseviä lasiaissamentumia (engl. floaters), mutta niille ei enää mahda mitään eivätkä sinällään liity uusintaleikkaukseen.

  Haluaisin kysyä, menikö kaikki itselläsi hyvin tiuossa uusintaleikkauksessa ja jäikö hyvä tilanne päälle vai onko myöhemmin tullut ongelmia? Itselläni on ollut aina hyvin kuivat silmät (jo ennen leikkausta punottivat aamuisin & piilolinssien käyttö mahdollista vain joitakin tunteja putkeen), joten ainakin se pelottaa, että läpän vuoksi vasemmasta silmästäni tulee sietämätön kuivuuden kannalta. Onko itselläsi jäänyt korjattuun silmään kuivuutta? Oliko sinulla kuivuutta jo ennen leikkausta?

  Käsittääkseni Circlessä tehtävän läpän halkaisija on pienempi kuin perinteisessä FemtoLasikissa / Lasikissa. Sitäkin mietin, että voivatko nuo lähempänä näkökenttää olevat läpän reunat aiheuttaa ongelmia esim. hämäränäön kanssa tai starburst / halo-ilmiöitä?

  Toivottavasti kerkeät näkemään tämän viestin ja vastaamaan piakkoin! Olisin siitä todella kiitollinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui sentään!! Hyvä ett olet näihin asioihin nyt perehtynyt ja selvitellyt. Ensimmäiseen leikkaukseen en näin jälkikäteen ajateltuna ollut tyytyväinen. Jos olisin alunperin mennyt FemtoLasikkiin, enkä Smileen, olisin todennäköisesti ollut 100% tyytyväinen. Eli siinä mielessä voin lämpimästi suositella korjausleikkausta. Nyt oikean silmän näkö on täydellinen, mutta vasempaan on taas palautunut hajataitto. Lisäksi näkökentässä on yksi "musta piste", joka ei sen kummemmin elämää häiritse enään. Kävin vasenta silmää Silmäasemalla näyttämässä, ja siinä tosiaankin oli noin vuoden kuluttua leikkauksesta tullut tuo hajataitto takaisin. Oikean silmän näkö on kuitenkin niin täydellinen, ja se on hallitseva silmäni, että se korjaa vasemman virheellisyyttä ja yleisnäkö on hyvä ja todennäköisesti parempi kuin monilla silmälasien käyttäjillä. Noin pienen korjauksen takia uusintaa toiseenkin silmään ei siis suositeltu, onhan leikkauksissa aina riskinsä. Ja olen itsekin tähän oikeastaan tyytyväinen. Harkitsen silmien leikkaamista sitten joskus tulevaisuudessa uudestaan, jos miinusta tai plussaa rupeaa ilmenemään niin paljon, että tarvitsisin silmälasit.

   Sanoisin että silmäni eivät olleet superkuivat ennen leikkausta. Piilolinssien käytön yhteydessä kuivuutta kuitenkin esiintyi ja minuakin pelotti, että hankinko leikkauksella itselleni kuivat silmät. Nyt leikkauksista on aikaa pari vuotta, ja pakko tunnustaa että käytän silmätippoja varmaan aivan liian vähän. Käsilaukussa kulkee mukana silmätippapurkki, mutta en käytä niitä edes viikottain. Joskus esim. kauppakeskuksen kuiva ilma saattaa kuivattaa silmiä, mutta siihenkin helpottaa heti yhdet tipat silmiin.

   Mutta sinuna en pelkäisi uusintaa. Mielummin itse menin uusintaleikkaukseen, kuin elän huonon näön kanssa päivittäin. Ja pakko vielä korostaa, että tuo silmä joka korjattiin FemtoLasikilla, näkee täydellisesti. Ei huonoa hämäränäköä, haloja tai starbursteja. Korjaamaton silmä taas on hiukan hajataittoinen, hämärässä heikompi ja alttiimpi haloille ja starbursteille varsinkin kun silmät ovat väsyneet. Onneksi nekin erottaa vaan, jos suljen oikean silmän, mutta jos molempien silmien tilanne olisi tuo, niin olisi käytännössä mahdotonta elää ja vaikkapa ajaa autolla ilman silmälaseja.

   Joten sinuna en olisi lainkaan huolissaan. <3 Toki vähän mietityttää tuo, että miksi ne Smilet niin epäonnistuu, ja miksei sillon tarjota mitään muuta korvausta, kuin ilmainen uusintaleikkaus? Silmien leikkelyssä on kuitenkin läsnä isoja riskejä, vaikka valtaosa leikkauksista hyvin sujuukin. Minullekin lääkäri jälkikäteen totesi, että olisi ehdottomasti pitänyt alunperin tehdä FemtoLasik eikä Smile. No kiitos vaan tiedosta, mutta jälkikäteen on vähän turha rypistää. Että onko heillä niin kiire tehtailla leikkauksia ja "testata" myös uudempaa menetelmää, ettei oteta huomioon, mikä olisi alunperin järkevintä. Juu, Smile ehkä ehkäisee kuivasilmäisyyttä, mutta jos päädytään kuitenkin Femtoon niin saavutettu hyöty menetetään.

   Toivottavasti tästä sekavasta selityksestä nyt oli jotain hyötyä sinulle. Minulla tosiaan "läpästä" ei ole ollut minkäänlaista haittaa ja läpällinen silmä voi yleisellä tasolla paremmin kuin "läpätön". Ja FemtoLasikin jälkeen toipuminen oli nopeampaa ja kivuttomampaa. Tähän itselläni vaikuttaa tietysti vain toisen silmän leikkely, mutta muutenkin tuntui että silmä oli paljon nopeammin "iskussa" ja heti leikkauksen jälkeen näki mainiosti! :)

   Poista
 3. Uusintaleikkaus pelotti10. tammikuuta 2018 klo 12.00

  Kiitos todella paljon nopeasta ja kattavasta vastauksestasi! Se oli huojentavaa luettavaa :) Päätin vastata näin leikkauksen jälkeen, joka tehtiin eilen. Osaltani päädyttiinkin tavallaan kompromissiin, eli minulle ei tehty kokonaista circleä ja läppää vaan n. 5 mm (?) kaareva haava laserilla. Sen kautta kirurgi sai poistettua lentikkelin osan ilmeisesti kokonaan.

  Tällä hetkellä näkö on siinä silmässä vielä hieman sumea sarveiskalvon turvotuksen vuoksi, mutta vaikuttaisi jo nyt paremmalta kuin ennen. Aivan lopullisen tuloksenhan näkee vasta kuukausien päästä.

  Huh, kylläpä tällaiset asiat saavat stressaamaan, kun saattaa olla kyse loppuelämään vaikuttavista asioista. Lentikkelin osiakaan kun ei ole kovin montaa poistettu varmaan koko maailmassa, eikä siitä löydy juurikaan tieteellisiä tutkimuksia. Nyt kuitenkin vaikuttaisi hyvältä, mutta lopullista tulosta ei uskalla vielä arvioida. Lasiaissamentumat vielä toki häiritsevät, mutta eiköhän niihin totu ja ne voivat tuurilla lähteä joskus poiskin.

  Kiitos vielä ja hyvää jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla että uskaltauduit uusintaan, ja että leikkaus saatiin tehtyä onnistuneesti! Varsinkin tuommoisessa tapauksessa, jossa lentikkeli on jäänyt sinne häiritsemään. Nyt pidän hurjasti peukkuja, että silmä toipuu leikkauksesta normaalisti, ja pääset nauttimaan "uusista" silmistäsi! Itse olen parin vuoden jälkeen hyvin tyytyväinen, että päätin silmät leikata ja unohdan välillä että minulla on koskaan silmälasit ollutkaan. Ymmärrän kyllä kaiken tuon stressisi. Muakin jännitti uusintaleikkaus kauheasti, ja kun sinulla tuo ei ollut edes mikään ihan rutiini juttu. Onneksi kuitenkin tosiaan onnistui, ja hienoa kuulla, että oli mahdollisuus toteuttaa vielä tuollainen kompromissiratkaisu leikkaushaavan suhteen. Toivon sinulle nyt vain pikaista paranemista! <3

   Poista
 4. Hei saisiko kysyä leikkaavien kirurgien nimiä? :)

  VastaaPoista