sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Split

Tässä olisi nyt loputkin kuvat Splitin ihanasta kaupungista. Niin hassua, miten johonkin paikkaan ehtii ihastua niinkin syvästi niin lyhyessä ajassa. Split on intiimi, jotenkin niin kovin aidon ja rehellisen oloinen. Tämä varmaan johtuu osittain siitä, että matka ajoittui turistikauden ulkopuolelle. Kaupunkia kierrellessä törmäsi oikeisiin paikallisiin enemmän kuin turisteihin.
Aloitettiin aamu Splitissä pienellä aamupalalla Rivalla. Noilla terasseilla tosiaan viihtyi myös paikalliset ihan aamusta saakka. Oli hauska rauhassa istua, juoda samalla kahvia ja katsella kävelykadun meininkiä ja erilaisia ihmisiä. Yksi hauska yksityiskohta esimerkiksi oli, että tuolla lähes kaikki koirat kulki vapaina. Ja ne ei siis ollut mitään kulkukoiria, vaan ihan ihmisten omat lemmikkikoirat viiletti menemään joko omistajan kanssa tai ilman. Jopa tuolla vilkkaalla rantakadullakin koirat juoksentelivat vapaina, mutta niistä ei ollut kenellekään mitään haittaa. Ovatko kroatialaiset vaan jotain koirankoulutuksen mestareita? :D
Olen ehdottomasti sitä mieltä, että Helsinkikin tarvitsee oman Rivansa! Kauniin kävelykadun, joka on samalla omalla tavallaan kaupungin ydin. Palmut eivät ehkä tähän ilmastoon kävisi, mutta kauniita lehtipuita voisi olla sen sijaan. Ja sen varrelle sitten paljon kuppiloita joiden terasseilla voisi istua ja viettää aikaa ystävien kanssa. Joo tiedän, melko absurdi idea myönnetään... :D Eikä sitä tiettyä tunnelmaa kuitenkaan saisi tänne tuotua. Pakko siis vain matkustaa Kroatiaan nauttimaan siitä. ;)

Splitin vanhavanhakaupunki on oikeastaan varsin pieni, muurein ympäröity ja yhteen kasvanut, neliön muotoinen alue, jonka jokaisella sivulla on sisäänkäynti kaupunkiin. Taloja erottaa toisistaan vain pienet kujat ja käytävät ja niitä portaita tosiaan riittää. Vanhankaupungin meininki jatkuu muurienkin ulkopuolella, mutta niiden sisällä on se kaikista vanhin osuus niinkin kaukaa kuin 300-luvulta.
Tämä taustalla näkyvä kiihkeän oloinen herrasmies on piispa Gregory. Tuolla elää uskomus, että jos esittää toiveen hivellessään tämän patsaan isovarvasta, niin toive toteutuu. No olihan tääkin kokeiltava pienestä hygienia-aspektista huolimatta. Tulevaisuus näyttää, millainen on Gregoryn varpaan voima. ;) Kyllä me ne muut turistitkin onnistuttiin lopulta löytämään! :D


Suurina Game of Thronesin faneina oli vähintäänkin siistiä käpytellä samoissa maisemissa, missä sarjaa on kuvattu. Matkan jälkeen jaksoja on osannut katsoa sillä silmällä, että tuohan on tosiaan ihan ilmetty Kroatia. Jonkun mielestä tää voisi jotenkin latistaa tunnelmaa, mutta mun mielestä vaan ihan huippu juttu!


Muutamassa tunnissa Rivalle saatiin järjestettyä puolimaratonin maalialue. Käytiin taas ihmettelemässä meininkiä ja hulinaa. Tästä niin huomaa, miten rantakatu oikeasti on vahvasti tapahtumien keskipisteessä.
Päivän aikana ehdittiin lisäksi kiivetä Marjan hillille ja kävellä useampi kilometri rantaa pitkin. Saatiin myös matkalaukku takaisin, ja palattiin illalliselle Rivan varrelle. Tuntuu, että hirveän paljon ehti tapahtua ihan pelkästään yhdessä päivässä. Ja hyvä niin, sillä seuraavaksi oli aika suunnata kohti hyvin erilaista kaupunkia. Maanantaina meitä odotti Hvarin kaupunki Hvarin saarella. Siitä kerron teille lisää myöhemmin!

4 kommenttia:

 1. Voi, miten kauniita kuvia ja aitoa tunnelmaa. Uusi kamerasi taitaa olla oikea helmi (muutenkin, kuin väriltään, joka on helmenvalkoinen ;)). Ja tietty kuvaajan taiteellinen ote on tärkeä. Kiitos näiden hetkien jakamisesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mä taidan jo aika kiintynyt olla siihen, vaikka silloin aluksi meinasi mennä tappeluksi :D Mutta harjoitus tosiaan tekee (melkein) mestarin! ;)
   Ihana itsekin katsella näitä kuvia ja palata ajatuksissa lomalle... <3

   Poista
 2. Ahh mä niin kaipaan tonne lämpöön! Se tunne kun pysty menemään ulos t-paidassa ja shortseissa ja ei tullu kylmä... Tuntuu kun siitäkin ois jo pieni ikuisuus kun oltiin siellä kiertelemässä Splitin vanhaa kaupunkia vaikka onkin vasta hieman yli viikko siitä aikaa.

  VastaaPoista